Lykken ved LED lamper

73813

LED er nutidens og fremtidens lyskilde

Mange tror, at LED pæren er en ret ny opfindelse, men det er der faktisk tværtimod. LED, som der står for light emitting diode, og ganske enkelt udtales L-E-D i daglig tale, har faktisk en næsten lige så lang historie som den velkendte glødepære, der som bekendt blev opfundet af Thomas Edison i 1878. Det var blot 30 år senere efter glødepærens opfindelse, at opfinderen, Henry Joseph Round, ved et tilfælde opfandt det, som vi i dag kender som LED pæren. Resultatet dengang var dog ikke det samme som i dag, og det var faktisk først i 1990’erne, at den LED pære som flere og flere af os har i hjemmet i dag, kunne bruges til hjemligt brug.

Der er desværre også rigtig mange, der meget fejlagtigt går med troen om, at en LED pære kun kan anvendes i form af spots. Men dette er slet ikke tilfældet, tværimod. LED pære kan i dag anvendes i alle former for LED lamper, og der er derfor ingen grund til at holde sig til glødepærer eller sparepærer på baggrund af den årsag.

Med LED lamper sparer du (mange) penge

LED pæren skiller sig væsentligt ud fra andre pærer, og det er især, hvad angår levetid og strømforbrug. LED pæren er den pære, som klart lever i længst tid, og bruger mindst strøm. Dette viser beregninger og tal, som af Energistyrelsen vurderes som værende troværdige.

Læs mere: Energistyrelsens fakta om beslysning

Tallene er udregnet ved et brug af de forskellige pærer ved ca. 3 timer om dagen, hvilket svarer til 1.000 timer om året. Hvis en alm. glødepære står tændt 3 timer om dagen, så vil den ca. holde 1 år, hvorefter den vil gå ud. For halogen glødepæren er det 2 år, og for sparepæren er det 6-10 år. Men for LED pærens vedkommende er der tale om hele 15-25 år!

Men ikke nok med at LED pæren lever længere, og du derfor knap så ofte skal ud og købe nye pærer, så bruger LED pæren som skrevet også langt mindre strøm. Dette betyder, at din elregning bliver markant lavere, hvis du ligesom de fleste andre danskere har en hel del lamper, og har dem tændt jævnligt. Og det de fleste af os, især i de kolde og mørke vintermåneder.

En LED pære bruger omkring 7 Watt, hvorimod glødepæren, halogenpæren og sparepæren bruger hhv. 40, 30 og 10 Watt. Dette vil svare til, at elregningen for én pære, der står tændt i ca. 3 timer om dagen et helt år, vil løbe op i 88 kr. for glødepæren, 67 kr. for halogenpæren, 21 kr. for sparepæren og kun 14 kr. for LED pæren!

LED pærens mange andre fordele

Den mindre elregning og den længere levetid er ikke de eneste grunde til at investere i LED lamper og pærer. Dette har nemlig også en lang række af andre fordele.

For det første så tænder en lampe med LED pærer lige med det samme. Du vil altså ikke skulle vente på at pæren får opstartet, men får derimod et klart lys lige så snart, du trykker på kontakten. En LED pærer er meget robust, og der skal derfor knap så meget til, at den går i stykker. Mange af os kender til det med, at man skal være overforsigtig, når man transportere en pære for, at den ikke skal gå i stykker. Men det slipper du altså helt for. Sidst men ikke mindst, så indeholder LED pærer ikke kviksølv ligesom sparepæren. Du får altså en pære, der er så miljøvenlig som overhovedet muligt.

Du har altså ingen grund til ikke at gå ud og investere i et par nye fede LED lamper længere!